Solceller til boligforening: Det skal du vide

Gennem de seneste år har interessen for solceller til andels- og ejerforeninger været stigende. Solceller er en grøn og økonomisk attraktiv løsning for mange boligforeninger, men det er vigtigt at have styr på de juridiske og praktiske aspekter, inden man kaster sig ud i et solcelleprojekt. I denne artikel gennemgår vi de væsentlige emner, som boligforeninger bør overveje.

Lovgivning omkring deling af strøm i boligforeningen

Lovgivningen omkring deling af strøm i boligforeninger har gennemgået flere ændringer de seneste år. En væsentlig ændring blev politisk besluttet den 20. april 2023, hvor muligheden for at dele strømmen mellem de enkelte bygninger i en boligforening blev gjort ulovlig. Denne beslutning blev truffet ud fra en vurdering af, at deling af strøm udgør distribution af el, hvilket kunne være konkurrenceforvridende i forhold til det åbne elmarked.

Den nye lovgivning betyder, at boligforeninger ikke længere kan dele den producerede strøm mellem andelshaverne uden at blive betragtet som en elforsyningsvirksomhed. Mens nogle er enige i, at denne lovgivning er nødvendig for at opretholde fair konkurrence på elmarkedet, er andre uenige og mener, at det hæmmer boligforeningernes muligheder for at udnytte vedvarende energi effektivt. Uanset holdningen er dette den gældende lovgivning, som alle boligforeninger skal overholde.

Alt håb er ikke ude for solceller til boligforeninger

Selvom den nye lovgivning gør det ulovligt at dele strømmen mellem bygninger i en boligforening, er der stadig muligheder for at benytte solceller, hvis man er under samme tag. For boligforeninger med fælles tagflader, såsom etageejendomme eller rækkehuse, kan et fælles solcelleanlæg stadig være en potentiel løsning. Vi anbefaler, at I søger vejledning hos en erfaren solcelleinstallatør eller kontakter jeres kommune for at få en vurdering af, om jeres specifikke situation gør det muligt at installere et solcelleanlæg under de nye regler. En professionel vurdering kan hjælpe med at afklare de juridiske og tekniske aspekter samt give en bedre forståelse af, hvad der skal til for at komme i mål med projektet.

Vi tilbyder gratis rådgivning og sparring

Kan det betale sig?

Hvorvidt solceller er en god investering for jeres boligforening, kan variere betydeligt. Flere faktorer spiller ind, når det kommer til at vurdere den økonomiske fordel ved et solcelleanlæg. Tagets hældning og retning, tagkonstruktionen og eventuelle skygger fra omkringliggende bygninger eller træer er alle afgørende faktorer. Hvis alle disse forhold er optimale, kan man opleve en tilbagebetalingstid på ned til 4 år.

Med en forventet levetid på solceller på minimum 25 år kan solceller være en yderst rentabel investering for en boligforening. Det betyder, at efter de første år, hvor anlægget har tjent sig selv hjem, kan foreningen drage fordel af betydelige besparelser på elregningen i mange år fremover. Derfor er det vigtigt at få en grundig vurdering af jeres specifikke forhold, så I kan tage en velinformeret beslutning om installation af solceller.

Sådan kommer I i gang

Sådan ser en typisk forløb ud, når en boligforening skal finde ud af, om solceller er relevante for dem:

  1. Undersøg behov og muligheder: Start med at evaluere foreningens nuværende energiforbrug og undersøg, hvor stor en del af dette, der potentielt kan dækkes af solceller.
  2. Få rådgivning: Kontakt en opgavefacilitator (det kunne være os), som hjælper med at definere omfanget af jeres opgave. Vi sætter jer samtidig i forbindelse med de mest relevante leverandører. Vi tilbyder dette som en gratis service.
  3. Vurdering af jeres case: Leverandørerne vurderer de tekniske og økonomiske muligheder samt de juridiske aspekter i jeres case. Der udarbejdes også en detaljeret plan for projektet, herunder budget, tidsplan og ansøgning om nødvendige tilladelser.
  4. Involver beboerne: Informer beboerne om fordelene og de praktiske aspekter ved at installere solceller. En afstemning blandt andelshaverne kan være nødvendig for at sikre bred opbakning til projektet.
  5. Budrunde: Leverandørerne giver deres bud på opgaven, og I modtager jeres tilbud.
  6. Valg af leverandør og installatør: I vælger den leverandør, I ønsker, og der foretages installation af jeres nye solcelleanlæg.

Ved at følge disse trin kan jeres boligforening få et klart billede af, om solceller er den rigtige løsning for jer, og hvordan I bedst kan implementere et solcelleprojekt.

Ja, det er muligt at installere solceller, men den nye lovgivning fra 20. april 2023 gør det ulovligt at dele strømmen mellem forskellige bygninger i en boligforening. Hvis jeres bygninger er under samme tag, er der stadig muligheder. Vi hjælper gerne med at fastslå, om det giver mening for jer. Det er altid gratis og uforpligtende.

Tagets hældning og retning har stor betydning for effektiviteten af solcelleanlægget. Optimale forhold indebærer en sydvendt tagflade med en hældning på omkring 30 grader. Eventuelle skygger fra omkringliggende bygninger eller træer kan også påvirke effektiviteten negativt.

Omkostningerne ved installation af solceller varierer afhængigt af anlæggets størrelse og de specifikke forhold i jeres andelsbolig, boligforening eller ejerforening. Under optimale forhold kan tilbagebetalingstiden være så kort som 4 år. Med en forventet levetid på solceller på minimum 25 år kan anlægget være en meget rentabel investering.

Erhvervspuljen giver tilskud til en række energi- og CO2-besparende projekter i private vInstallation af solceller kræver ofte forskellige tilladelser og godkendelser fra lokale myndigheder. Det inkluderer byggetilladelser og eventuelle miljøgodkendelser. Du kan læse meget mere her.